
جشنواره مارکتینگ و تبلیغات و خلاقیت کن فرانسه که هر ساله در نیمه دوم ماه ژوئن برگزار می شود، از سال ۱۹۵۴ به عنوان بزرگترین فستیوال تبلیغات تجاری جهان شناخته شده که امسال با حضور بیش از ۱۵۰۰۰ متخصص از۷۷ کشور میزبانی نمایندگان بزرگترین شرکت های بین المللی را بر عهده داشت.
در میان اسامی اعلام شده از سوی دبیرخانه اجلاس، برای اولین بار نام یک نماینده از جمهوری اسلامی ایران به چشم می خورد. مهرنوش شفیعی شهربابکی با رای اکثریت نمایندگان کشورهای شرکت کننده به عنوان قائم مقام دبیرکل سازمان جهانی تبلیغات IAA در امور شمال خاورمیانه و آسیای میانه – مرکزی با ماموریت توسعه انتخاب شد.
این اتفاق بهانه ای شد تا به گفتگو به خانم دکتر شفیعی بنشینیم و از فعالیت ها و برنامه های سازمان جهانی تبلیغات IAAمطلع شویم که حاصل این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
در ابتدا انتخاب شایسته سرکار عالی به عنوان قائم مقام دبیر کل سازمان جهانی تبلیغات IAA در امور شمال خاورمیانه و آسیای مرکزی را تبریک عرض می نمایم.
برای شروع لطفا توضیح مختصری در خصوص نمایندگی سازمان جهانی تبلیغات IAA در جمهوری اسلامی ایران بفرمایید.
سازمان جهانی تبلیغات IAA ، اولین و بزرگترین سازمان بین المللی متمرکز در صنعت مارکتینگ و تبلیغات تجاری و موثرترین سازمان همکاری های جهانی برای توسعه و ارتقای علوم و فنون حوزه ی ارتباط با جامعه ی مخاطب است که از سال ۱۹۳۸ تاسیس شده و امروز با بیش از ۷۷ سال سابقه ، در راستای انتقال دانش و تجربیات بین فعالان این صنعت و ارتقای سطح علمی و استانداردهای آن در ۷۹ کشور جهان نقش مهمی را ایفا می کند.
امروزه صنایع مختلف، تولید کنندگان و متخصصان مارکتینگ و تبلیغات تجاری می توانند از طریق IAA به دانش فنی و پشتوانه ی تجربیات فوق العاده در مسیرهای استاندارد سازی تبلیغات تجاری و رفتار با جامعه ی مخاطب دست پیدا کنند.
پس از پیروزی انقلاب هرگز نمایندگی قانونی IAA در ایران فعال نگردیده بود تا اینکه هم زمان با رویکرد بین المللی دولت تدبیر و امید، موسسه ی جهان اعلان ایرانیان و IAA با تنظیم موافقتنامه، قرارداد، وکالتنامه و امضای تعهد متقابل و اتخاذ روالی مبتنی بر احترام به قوانین جمهوری اسلامی ایران، موفق شدند مراحل انتقاال نمایندگی IAA را به انجام برسانند.
موسسه جهان اعلان ایرانیان یک موسسه غیر دولتی با صد در صد سهام ایرانی است که به عنوان نماینده رسمی و قانونی IAA در ایران شناخته شده و تمام حقوق و اختیارات IAA بین الملل در جمهوری اسلامی ایران به این موسسه واگذار گردیده است.
ساختار IAA ایران به دو بخش اصلی ” ارکان قانونی نمایندگی IAA در ایران ” و ” ارکان اجرایی داخلی IAA ایران ” تقسیم می شود که ارکان اجرایی داخلی IAA ایران از داخل کمیسیون های تخصصی و تحت نظارت ارکان قانونی انتخاب می شوند.
در مورد اینکه چه اقداماتی برای فعال سازی نمایندگی ایران IAA در حال انجام است برای خوانندگان ما بفرمایید؟
بدون شک استقرار در یک کشور جدید، بخصوص با توجه به حساسیت های موجود در ایران، بایستی با برنامه ریزی و دقت فوق العاده و صبر فراوان به صورت پله پله و با تولید زیر ساخت های مناسب انجام شود. اگر در هر مرحله عجله یا هیجان باعث شود قبل از فراهم سازی زیر ساخت های مناسب برای مرحله ی بعد وارد فعالیت های زود هنگام شویم، نتایج عملکرد ما مانند بسیاری از کسانی که در گذشته کاری را با نامی نیک آغاز و با فرجامی ناخوشایند به انجام رسانده اند، خواهد بود. ما در مرحله ی اول با مساعی فراوان و دقت و سختگیری و نکته سنجی های موشکافانه مسیر حقوقی و قانونی و قراردادهای بین المللی و تعهدات فی مابین و ثبت و تجهیز و استقرار نمایندگی در ایران را انجام دادیم که این امر تا سال ۲۰۱۵ به درازا کشید.
سپس تشکیل ساختارهای داخلی، که شامل بیش از ۳۰ کمیسیون تخصصی است آغاز شد و به شکل همزمان استعدادهای درخشانی که توسط بعضی از دوستان کشف و معرفی شده اند بدون عضویت رسمی در سازمان تحت آموزش قرار گرفته و در بخش پژوهش و تحقیقات بومی سازی فعال شدند.
همچنین ساختار امتیاز دهی عملکرد اعضا در کمیساریای عالی فعال شد که بدون هیاهو و تظاهر و با استفاده از مولفه هایی که به عنوان مصادیق شفاف فعالیت مثبت و هم افزای اعضا در نظر گرفته شده اند، امتیاز علمی و عملی هر عضو را برای پایان سال مشخص خواهد کرد.
این روال به ما اجازه می دهد به زودی یک نسل فعال وآموزش دیده و متعهد برای پذیرش مسئولیت در حوزه های آموزشی و پژوهشی داشته باشیم و از ترکیب این نسل با اعضایی که امتیاز بالای علمی و عملی در همکاری خود با IAA کسب نموده اند، نتایج پژوهش های گسترده وبومی سازی شده ای که درطول دو سال گذشته ساماندهی شده اند را وارد مرحله بعدی فعالیت IAA نماییم. مرحله بعدی، ارائه آخرین دستاوردهای علمی، پژوهشی و کاربردی به جامعه ی تبلیغات ایران و پشتیبانی اطمینان بخش از تحقق آرمان اقتصاد درون زای برون گرا به عنوان یک وظیفه ملی خواهد بود.
به عبارت دیگر ما معتقدیم که تا یک ساختار به شکل سالم و پویا در چهارچوب قوانین کشور تولید نشود، امکانی برای تربیت کارگروه های فعال و مفید از نیروی انسانی کارامد نخواهد بود و همچنین تا زمانی که نیروی انسانی متخصص متعهد و مسلح به دانش و فن آوری روز در سیستم این ساختار تربیت نشود، امکان ارائه خدمات برون ساختاری وجود نخواهد داشت. به علاوه ما در این مرحله با تمرکز بر تربیت مدرسین مارکتینگ و تبلیغات بستر جدیدی را آماده می کنیم که حتی بیرون از IAA نیز می تواند در پیشبرد صنعت و بازار مثمر ثمر باشد. البته در قدم های بعدی سطوح بالاتری از ظهور و بروز تخصصی را در برنامه داریم که بایستی به همین ترتیب و با صبر و نظم اجرا شود و خودمان را ظرف مدت کوتاهی به فاصله ی بیش از ۷۰ ساله ای که بین ما و کشورهای توسعه یافته در این بخش وجود دارد، برسانیم.
من جدا امیدوارم که دسترسی فعالان و علاقمندان بازار به منابع درجه یک و روزآمد و بومی سازی شده، حضور و تاثیر منابع زرد وغیرموثق که متاسفانه در شرایط فعلی توسعه ی روزافزون پیدا کرده و به صنعت و بازار و حتی آموزش آسیب می رساند را محدود و خنثی نماید.
نحوه و ملاک انتخاب مدیران سازمان جهانی تبلیغات در ایران چیست؟
ترکیب اساسنامه و آیین نامه و روش نامه های اجرایی، بستر مناسبی برای انتخاب و انتصاب مسئولان رده های مختلف فراهم کرده است که ثبات و پویایی و رشد و ارزشیابی علمی و عملیاتی را بصورت همزمان تضمین می نماید. در این ترکیب رده های مختلف سازمان با فرآیند های مختلفی تعیین می گردند. یعنی ساختار دارای مجموعه ای از ارکان حقوقی و ارکان داخلی است. ارکان داخلی در سطح میانی که شامل مسئولین کمیته ها و کمیسیون ها هستند بر اساس کسب امتیاز علمی و عملیاتی توسط کمیساریای عالی به هیئت مدیره معرفی و منصوب می گردند و در سطح بالاتر بر اساس تایید امتیاز مناسب توسط کمیساریا مجاز به نامزدی برای شورای عالی اجرایی خواهند بود که در اینصورت با اکثریت آراء کمیسیون مربوطه خود برای مدت مشخص وارد هیئت عالی اجرایی می شوند و حتی می توانند به عنوان پرزیدنت انتخاب شوند. تمام این مراحل تحت نظارت مستقیم ارکان حقوقی به خصوص هیئت امنا و هیئت مدیره انجام می شود. کسب امتیاز و پروسه جداگانه ای برای ورود اعضا به ارکان حقوقی هم وجود دارد که در همین راستا است.
تمام کسانی که با سازمان جهانی تبلیغات در ایران همکاری می کنند بر اساس میزان تلاش و شتاب علمی و عملیاتی و تعهد به اصول و موازین از فرصت های مشارکت در مدیریت برخوردار هستند.
در مورد انتخاب شما به عنوان قائم مقام دبیر کل سازمان جهانی IAA و ماموریت و اهدافی که سازمان جهانی تبلیغات در منطقه شمال خاورمیانه و آسیای مرکزی دنبال می نمایدبرای خوانندگان سایت برندابات توضیح بفرمایید.
این منطقه دارای شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پیچیده ای است که موجب شده علیرغم استعداد انسانی و منابع و ثروت طبیعی و موقعیت منحصر به فرد ژئوپولیتیکی، دچار محرومیت علمی و عملی گسترده ای در حوزه ی مارکتینگ و تبلیغات و رسانه تجاری باشد. لذا برنامه رسمی سازمان در این منطقه توسعه ی ساختار حمایتی صنعت وبازار از طریق آموزش و همکاری متقابل و جلب سرمایه به سوی رسانه های نوین تجاری است.
در کنار شایستگی های شما، آیا عوامل دیگری در انتخاب سرکار به عنوان اولین بانوی ایرانی به عنوان یکی از مدیران ارشد سازمان جهانی تبلیغات موثر بوده است؟
معتقدم رفتار منطقی، دقیق، مسئولانه و علمی که تیم همکاران ایرانی من در مراحل تاسیس و راه اندازی نمایندگی IAA ( از سال ۲۰۱۰ تا کنون ) نشان داده اند برای نمایندگان بسیاری از کشورهای جهان مدلی قابل اعتماد از کار گروهی را ارائه نموده که علاوه بر تاسیس دفتر IAA پس از ۳۸ سال، افق توسعه ی منطقه ای را دست یافتنی کرده است.
با توجه به برگزاری جشنواره مارکتینگ، تبلیغات و خلاقیت کن ۲۰۱۶ برای پنجاه و سومین سال در فرانسه مهمترین اتفاق جشنواره امسال را چه می دانید؟
هر کسی از منظر خودش به اتفاقات داخل جشنواره و حواشی آن امتیاز و اهمیت می دهد ولی با در نظر گرفتن بازتاب ها شخصا فکر می کنم حضور هیئت ایرانی یکی از مهمترین اتفاقات امسال بود که می تواند مقدمه ای برای حضور فعال صنعت مارکتینگ و تبلیغات ایران در صحنه های بین المللی باشد.
به عنوان سوال پایانی، برنامه شما برای تنظیم ارتباطات و ایجاد هم افزایی با سایر نهادهای صنفی مرتبط با تبلیغات در ایران چیست؟
اصولا IAA یک نهاد صنفی محسوب نمی شود. همانطور که در بقیه کشورها هم مرسوم است اگر نهادهای صنفی برای همکاری های بین المللی و ابعاد علمی فعالیت خود اهمیت ویژه ای قائل باشند، میتوانند در IAA عضو شوند. مثلا در ایالات متحده امریکا صدها انجمن و مرکز و موسسه در حوزه های مربوط به این صنف در شهرها و ایالت های مختلف فعال هستند که عموما ذیل چند نهاد صنفی مادر – تخصصی تجمیع می شوند و اکثر این نهادهای صنفی مادر – تخصصی اگر از اعتبار مناسبی برخوردار باشند، عضو IAA هستند. در جمهوری اسلامی ایران هم نهادهای صنفی و غیر صنفی امکان استفاده از این فرصت را دارند. من معتقدم استقبال اعضای صنوف مختلف از همکاری با IAA و تشکیل کمیته های تخصصی، این راه را کاملا هموار نموده است.
سپاس از سرکار خانم دکتر مهرنوش شفیعی شهربابکی بابت وقتی که در اختیار ما قرار دادند.
برندابات برای ایشان و همکاران محترم آرزوی موفقیت دارد.
برندابات مرجع تحلیلی، آموزشی برندینگ، بازاریابی، تبلیغات
کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به وب سایت BrandAbout میباشد . کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.