
اولین قانون بازاریابی که توسط ال ریس و جک تروت در کتاب ۲۲ قانون ابدی بازاریابی مطرح شد قانون اول بودن که با شعار “اول بودن بهتر است تا بهتر بودن” مطرح شد. این مهم زمانی یک برند را به نهایت قدرت خود میرسد که نام برند تبدیل به اسمی عام گردد مانند کلنکس برندی که تبدیل به اسم عام برای دستمال کاغذی شد، پفک برندی که تبدیل به اسم عام برای ذرت حجیم شده شد و یا تاید که به اسم عام شوینده ها بدل شده است، قطعا میتوان دهها نام دیگر را به این لیست اضافه کرد. ولی سوال مهم اینجاست اگر نتوانستم در کار خود اولین برند باشم چه کنم؟
اصل دوتایی :
بهروز لطفیان بیان می کند در هر کسب و کارمیتوان دهها و صدها شرکت و سازمان در حال کار را معرفی کرد. در بلند مدت اگر به صنایع مختلف نگاهی بیاندازیم در هر دسته از کالا یا خدمات به دو بازیگر اصلی بر خواهیم خورد مثلا در تلفن هوشمند به دو شرکت اپل با ایفون و شرکت سامسونگ میرسیم و در نوشابه رقابت بین کوکا کولا و پپسی است. ولی ممکن است گفته شود این موضوع بدرد ایران نمیخورد، اگر کسی معتقد است که در کسب و کارش داستان متفاوت است و به اصطلاح اینجا ایران است و قوانین بازی فرق میکند باید یکی از دلایل زیر را در آن کسب و کار جستجو کرد: www.brandabout.ir
- آن کسب و کار دولتی یا شبه دولتی است لذا به صلاحدید دولت تمام بازیگران باید در بازار حضور داشته باشند مانند بانکها و بیمه ها در کشور (که بندرت اعلان ورشکستیگی میکنند)
- نتایج کوتاه مدت بجای بلند مدت در نظر گرفته میشود.
- رقابت مهمتر است از برنده بودن در رقابت، لذا کپی کاری از رقیب یکی از مهمترین پارامترها در کسب و کارمیشود (بیشتر صنایع کشور در این نوع رقابت با یکدیگر هستند و به استراتژی های برنده شدن کمتر توجه میکنند).
با برندابات بخوانید، بیاموزید و قدرتمند شوید.
اگر شرکتی دولتی یا شبه دولتی نیست، میخواهد به موفقیت برسد و در کسب و کارش برند پیشرو نیست و با دهها شرکت دیگر در حال رقابت است، راه موفقیتش را باید اینگونه بیابد،
- شناسایی برند پیشرو در آن دسته از خدمات یا کالا،
- شناسایی علل پیشرو بودن آن برند در بازار و متمایز عمل کردن نسبت به پیشرو،
زمانی پپسی توانست سهم بازار عمده ای از کوکا بگیرد که در خلاف جهت حرکت کوکا حرکت کرد، کوکا به اصالت خودش مینازد و پپسی با تمرکز بر نسل جدید توانست تا حدود زیادی بازار را از کوکا بگیرد ولی با کنار گذاشته شدن این اسستراتژی از طرف پپسی فاصله این دو برند در بازار نیز زیاد شد.
اصل لایه ها:
برندها در هر دسته از کالا یا خدمات اینگونه تقسیم بندی شده اند که بعضی در بالای دسته قرار دارند ، بعضی در انتهای دسته قرار دارند و بسیاری نیز در وسط هستند برندها باید بدنبال لایه های گمشده بگردند و جایی در آن لایه برای خود دسست و پا کنند، لایه های گمشده در بالا و پایین یک دسته از کالا و خدمات راحتتر پیدا میشود تا در لایه های میانی چون بسیاری از صاحبان صنایع ترجیح میدهند در لایه وسط قرار بگیرند و معولا این لایه ها پر شده اند. برای روشن شدن مطلب به دو مثال زیر توجه کنید. www.brandabout.ir
برای سالیان دراز قیمت قهوه در یک نوسان متعارف بین کافی شاپها بود تا اینکه برندی با نام استارباکس ظهور کرد و گرانترین قهوه را ارائه داد و توانست بازار را بگیرد. هیوندایی نیز مسیر مشابهی را طی کرد زمانیکه خدمات و ماشین کلاس بالا با قیمتهای سرسام آور به فروش میرسید هیوندایی با خدمات و کیفیت خوب و قیمتی نازل بازارهای بین المللی را درنوردید. برای موفقیت باید لایه های مربوط کسب و کار را شناخت، لایه های خالی را شناسایی کرد و یکی از آنها را اشغال کرد.
نویسنده: بهروز لطفیان ۱۴ تیر ۱۳۹۵
منبع :روزنامه فرصت امروز
برندابات مرجع تحلیلی، آموزشی برندینگ، بازاریابی، تبلیغات
کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به وب سایت BrandAbout میباشد . کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.
